14 város, 20 előadás, 4 nyelv, kisebbségek. Ezek a kulcsszavai az idei Nemzetiségi Színházi Kollokviumnak, amely október 11-20. között zajlik Gyergyószentmiklóson. Immár tizenharmadik alkalommal szervezi meg a Figura Stúdió Színház és Figura Társaság a röviden Kollokviumként ismert színházi fesztivált. A tíznapos rendezvényen az érdeklődőket színházi előadásokkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, műhelymunkával, felolvasószínházzal, könyvbemutatóval és könyvvásárral várják a szervezők.

A fesztivál tizenharmadik kiadásának repertoárja a következő színházak előadásaiból tevődik össze:

Aradi Kamaraszínház, Bukaresti Állami Zsidó Színház, Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós), Kolozsvári Állami Magyar Színház (Kolozsvár), Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat, Radu Stanca Színház – Német Tagozat (Szeben), Szatmárnémeti Északi Színház – Harag György Társulat, Szigligeti Színház (Nagyvárad), Tamási Áron Színház (Sepsiszentgyörgy), Csíki Játékszín (Csíkszereda), Temesvári Állami Német Színház, Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Tomcsa Sándor Színház (Székelyudvarhely), Udvartér Teátrum (Kézdivásárhely), Újvidéki Színház (Szerbia).

 

A zömében magyar és német nyelvű kőszínházak mellett több független színházi társulat is jelen lesz: meghívást kapott a bukaresti Giuvlipen roma színházi társulat, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és 3G Színház, de mozgásszínházi előadással a sepsiszentgyörgyi M Studio valamint Cári Tibor színházi zeneszerző CT Project - Sculpting Sounds című koncertjével is szerepel a Kollokvium programjában.

 

A fesztivál ideje alatt egy rendhagyó színházi esemény – vacsoraszínházi előadás is megtekinthető lesz a Marosvásárhelyről érkező Magaskonyhaművészett nevű kezdeményezés jóvoltából.

 

A legnagyobb múltra visszatekintő erdélyi színházi fesztivál október 11-én veszi kezdetét, mely idén Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Románia Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap főtámogatásával jön létre, partnerségben a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal.

Bár a fesztivál fő helyszíne Gyergyószentmiklós, a sűrű programra való tekintettel a két másik Hargita megyei színház is teret biztosít egy-egy előadásnak. Az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház saját előadását mutatja be a székhelyén, a csíkszeredai Csíki Játékszín pedig az Aradi Kamaraszínház produkcióját látja vendégül. A rendezvény első eseménye az Udvarhelyen játszódó Kovács János meghal című előadás, ezt követi időrendben a fesztivál hivatalos megnyitója Gyergyószentmiklóson, valamint a házigazda Figura Stúdió Színház Három nővér című előadása.

Az előző kiadáshoz hasonlóan minden nap közönségtalálkozóra kerül sor az aznapi előadások után a YourLivingRoomban.

A színházi program mellett számos kísérőprogram várja az érdeklődőket. A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban a Simándy József operaénekes születésének 100. évfordulójára szervezett kiállítást, kortrárs drámákból készült felolvasószínházi előadásokat, illetve a Gyergyószentmiklóson visszatérő vendégnek számító Kele Fodor Ákos könyvbemutatóját ajánlják a szervezők. Nem marad el a filmvetítés sem: idén Reisz Gábor Rossz versek (2018) című nagyjátékfilmjét mutatják be a gyergyószentmiklósi közönségnek.

További kiállítások lesznek megtekinthetők a Kollokvium ideje alatt a YourLivingRoomban Hodgyai István színházi plakátjaiból, valamint a Karancsi Sándor teremben Benedek Levente grafikus kollázsmunkáiból. A Karancsi Sándor teremben az alkotó négy napon keresztül bárki számára nyitott kollázs-készítő műhelymunkát szervez.

2019. October 4.