[Palimadár á la Carte]

A polgári színjátszás fogalmát értelmezte át bennem a Palimadár á la Carte, a nézők ünnepélyes ruhájával és viselkedésével, a helyszínül szolgáló étteremmel, a fancy és drága kulináris kínálattal. A jeleneteket a fogások között láthattuk, így bőven hagytak időt arra, hogy a néző egyen, igyon, társalogjon. Mi voltunk a főszereplő vacsoravendégei, bár ezzel a szerepkörrel nem implikáltak szorosan az előadásba. A színészek alakítása komikus, harsány és színes volt, az étkezések alatt azonban civilként vettek részt az asztali társalgásban. Az alkotók célja a szórakoztatás volt, ehhez szolgált alapul a helyzet- és karakterkomikummal teli bohózat. Értékelendő az is, hogy az erdélyi színházi palettát egy még nem látott kísérlettel gyarapítják, s bár sok nézőnek eszébe jutott, juthatott a kolozsvári Születésnap című előadás, ahol a nézők szintén vacsorán vesznek részt, a Palimadár esetében (hogy viccesen étkezés-analógiával éljek) a színház csak fűszer. Az alkotócsapat fiatalos, előadásuk vállaltan populáris, egy másfajta szín a Kollokvium műsorkínálatában.
Kovács Emese

#mimegmondjuk #teatrolokvium #kollibaci2019
#kollokvium #kollokvium2019

Magaskonyhaművészett
Palimadár á la Carte
Rendező: Deli Szófia


https://www.facebook.com/pg/KollokviumColocviuColloquium

[Hedda Gabler]

Hedda Gabler az a nő, akinek nem szeretnél beszólni. Hisztérikus, cinikus, őszintesége már kínos és fájdalmas. Mindenki isteníti őt, mindenki fél tőle, de senki nem ismeri igazán. Az ő házába lépünk be az előadás kezdetén mi, nézők. A lakásbelső, ami fogadja, újnak láttatja magát. Bizonyára ezért kellett kórházi zacsit húzni a cipőnkre, más magyarázatot sajnos nem tudok találni rá. Vagy én nem értettem, vagy nincs értelme, mint ahogy a vetítésnek meg a mikrofonnak se. A szereplők a nézők közt ülnek, nincs takarás, nincs pihenés, mindenki végig látja őket. Ahogy minket, nézőket is. Több előadásban is találkoztunk ezzel a nézőtér formával, de ebben a produkcióban nem működik. Néha túl világos van, és látom a velem szemben ülő ember unott, álmos fejét, máskor a szereplők pisztolyt fognak rám (ne ijesztgessétek már a félős, frusztrált nézőiteket, légyszi!) Sok az indokolatlan játék, giccs, amelyek miatt folyamatosan lekapcsolok az előadásról, és kacagnom kell azon, amin amúgy nem kellene. Ahogy Hedda életében, a rendezésben is nagyon elcsúsztak a dolgok.
Mesi Ősz

#mimegmondjuk #teatrolokvium #kollibaci2019
#kollokvium #kollokvium2019

További fotók by Jakab Lóránt: https://www.flickr.com/…/184862906…/albums/72157711368757502
Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház
Ibsen: Hedda Gabler
Rendező: Tom Dugdale


https://www.facebook.com/pg/KollokviumColocviuColloquium

[Semmit se bánok]

A letűntnek hitt rendszert távolinak érezzük, mintha nem is ismernénk, pedig régi barátként kopogtat be, mintha csak tegnap járt volna itt utoljára. Kedveskedik, nosztalgiázni akar, de érezni, hogy ilyen könnyen nem lehet megszépíteni a múltat. Nem lehet egyik napról a másikra átszokni a konyakról a sörre. A régen látott barát másnak akar mutatkozni, levedlette magáról régi becenevét is, mintha attól, hogy másképpen nevezünk valamit, ténylegesen meg is változna. Ő hisz ebben, kérdés, hogy mi hiszünk-e neki?
György Alida

#mimegmondjuk #teatrolokvium #kollibaci2019
#kollokvium #kollokvium2019

További fotók by Jakab Lóránt: https://www.flickr.com/…/184862906…/albums/72157711368288011

Harag György Társulat
Székely Csaba: Semmit se bánok
Rendező: Lendvai Zoltán


https://www.facebook.com/pg/KollokviumColocviuColloquium

[Sam, avagy felkészülés a családi életre]

Sam egy iskolás fiú, akinek épp válnak a szülei. Ő mutatja be élete történéseit és annak szereplőit. Egy abszurd világ mindennapi szituációi. A színpadon feltűnik az adott jelenet száma és címe, mintha szintet lépnénk egy videójátékban. TV-képernyőre bámulunk, és nem unatkozhatunk egy percre sem, folyamatosan fenn akarják tartani a figyelmünk. A technológia nem csak vizuálisan kap hangsúlyt, az előadás zenéjét is telefonos programon, élőben játsszák. A jelmezek extravagánsak és futurisztikusak, beszédesebbek olykor a karakternél. A kamaszoktól nem idegen környezet megteremtése a cél, látszólag őket célozza és akarja megnyerni az előadás. Valószínű, hogy az iskolás diákoknak különleges színházi élményt nyújthat, de kíváncsi lennék, hogy a széleskörű közönségnek mennyire befogadható ez a megvalósítás?
Takács Réka

#mimegmondjuk #teatrolokvium #kollibaci2019
#kollokvium #kollokvium2019

További fotók by Jakab Lóránt: https://www.flickr.com/…/184862906…/albums/72157711354911992
Tamási Áron Színház
Maria Wojtyszko: Sam, avagy felkészülés a családi életre
Rendező: Bocsárdi László


https://www.facebook.com/pg/KollokviumColocviuColloquium

[Apátlanul]

Komplex viszonyrendszer, pasztellszínek, küzdőtérszerű díszlet, ahol az emberek egymás ellen, önmagukkal, önmaguk ösztöneivel és mások ösztöneivel küzdenek, na meg egy csillár, de arról majd a végén. Botos Bálint rendezése fenntartja nézői figyelmünket annak ellenére, hogy több olyan szerepet is megtart, amit más Platonov-előadásokból ki szoktak húzni. Az előadás letisztult, gyönyörűen kontűröződnek a csehovi viszonyrendszerek az első három felvonásban, ahogy a nők a drámában, úgy szerelmesedünk mi is Platonovba, és nem értjük, ő se érti. Az utolsó részben azonban, mintha vele együtt az előadás is kezdene megőrülni. Mindenki össze-vissza beszél, kiabál, omlik össze a világ, és a főszereplő csak áll, fáj a karja, és nem érti, hogy körülötte mindenki miért veszi ennyire komolyan az életet. Már megy le a fény és mi nézők még mindig várjuk, hogy történjen valami azzal a csillárral. És történik! Majd a világ megy tovább, és csak ez a kérdés jár a fejemben, miközben elhagyom a nézőteret: gazember, vagy átlagon felüli ember?
Cseke Tamás

#mimegmondjuk #kollibaci2019 #teatrolokvium
#kollokvium #kollokvium2019

További fotók by Bartalis Előd: https://www.flickr.com/phot…/184862906@N02/with/48907680856/
Szigligeti Színház Nagyvárad
Csehov: Apátlanul
Rendező: Botos Bálint


https://www.facebook.com/pg/KollokviumColocviuColloquium[Eltűntek]

Elise Wilk drámája nagyon tudatosan és hangsúlyosan használja a narrációt, amely által az előadás tartalma és formája egymástól elválaszthatatlanná válik. Ez kőkemény feladat elé állítja a színészeket, hiszen “akciók” helyett a szöveg lelkének és értelmének pontos közvetítésével kell megteremteniük, majd 1óra 40percen keresztül fenntartaniuk a nézők figyelmét. Izgalmas volt látni, ahogy hat különböző életkorú és típusú színész, azonos energiaszinten, egymást kiegyensúlyozva és megsegítve dolgozott. Feszes és pontos játékuk által egy pillanatig sem lankadt figyelmem, mentem velük, ők pedig kísértek, három generáción és a huszadik század Romániájának történelmén keresztül.
Juraszek Zsuzsi

#mimegmondjuk #kollibaci2019 #teatrolokvium
#kollokvium #kollokvium2019

További fotók by Jakab Lóránt: https://www.flickr.com/…/72157711340546857/with/48900280151/
Yorick Stúdió
Elise Wilk: Eltűntek
Rendező: Aba Sebestyén


https://www.facebook.com/pg/KollokviumColocviuColloquium

[Jiddis?]

A romániai zsidó színjátszás atyja, Avram Goldfaden, még jiddisül írta darabjait. A világháborúk és a kommunista diktatúra elnehezítette, majd betiltotta e nyelv használatát. Ennek hatására napjainkban hiába szeretnék éltetni a jiddis nyelvű színjátszást, kérdéses, hogy a közönség és maguk az alkotók is mennyire értik/értékelik ezt. Az zenés előadás végigkalauzol a romániai zsidó színjátszás másfél évszázados történetén. Tradicionális zsidó zene keveredik a rappel, különböző történelmi korszakok elevenednek meg. A jelenetek megmutatják, hogy a társadalomban bekövetkezett változások hogyan hatottak a színház és az alkotók életére. A színészek szerepváltásai izgalmasak voltak, csak a jelenetek tempója nehezítette az előadás élvezhetőségét - emiatt egy túl hosszúra nyúlt történelem órán éreztük magunkat, ahol értékeljük a tanár igyekezetét, de várjuk már a csengőt.
Réka Takács és Dóra Dobrovszki


#mimegmondjuk #kollibaci2019 #teatrolokvium
#kollokvium #kollokvium2019

További fotók by Bartalis Előd:
https://www.flickr.com/…/72157711338044953/with/48898898657/
Bukaresti Zsidó Színház
Peca Ștefan: Jiddis?
Rendező: Andrea Vălean


https://www.facebook.com/pg/KollokviumColocviuColloquium

[Concord Floral]

Kamasznak lenni nem bűn, de nem is erény. A kamaszkor csak egy időszak valahol a már nem gyerek és a még nem felnőtt között. Egy olyan időszak, amelyben az ember felváltva vágyakozik a szabadság és a biztonság után, és amelyben egyaránt felerősödik a közösséghez való tartozás és a magány megélésének igénye. Az előadás felnőtt problémákat ígér felnőttektől mentesen (lásd a színlapot). Én viszont csak az emberi problémákban hiszek, korosztálytól függetlenül. Pont ezért éreztem azt, hogy a színpadon álló fiatalok kamaszt próbálnak játszani. Azt a kamaszt, akit a felnőttek elképzelnek. Azt a kamaszt, akinek mindene az Iphone, felelőtlen, és ölni tudna egy fast fashion ruhadarabért. Pedig a kamasz nem egy külön faj, ami megfejtésre vár. Ember ő is. Csak fiatal.
Máthé Barbara

#mimegmondjuk #kollibaci2019 #teatrolokvium
#kollokvium #kollokvium2019

További fotók by Jakab Lóránt: https://www.flickr.com/photos/184862906@N02/albums/
Kolozsvári Állami Magyar Színház
Concord Floral
Rendező: Sinkó Ferenc

https://www.facebook.com/pg/KollokviumColocviuColloquium