[Lift]

Van egy játék: beszállsz a liftbe és a gombokat megadott sorrend szerint nyomod be. Ez állítólag eljuttat egy másik dimenzióba. Azt hiszem, a fiúk is ebben a játékban vettek részt, ahogy mi is velük együtt. A tömör 40 percben több dimenzión is átutazunk, eközben férfiakról látunk elrajzolt sztereotípiákat. Három férfi öltönyben áll egy 2x2-es négyzetben. Én mint néző azonnal keresni kezdem, hogy ki a főnök, kik az alárendeltek, mi a viszony köztük, és ez nem is baj, mert mindenki azt lát bele, amit akar (de semelyik olvasat nem elengedhetetlen ahhoz, hogy élvezzük az előadást). Az egész egy nagy fless, ami azzal kezdődik, hogy beszállunk a liftbe, és mindez egy pillanat alatt suhan végig a fejünkön, addig, amíg becsukódik a liftajtó. Bármi megtörténhet. Az ember fejében folyamatosan mennek a filmek, és a végtelenségig ismétlődnek a zenék.
Ősz Mesi

#mimegmondjuk #kollibaci2019 #teatrolokvium
#kollokvium #kollokvium2019

További fotók by Bartalis Előd: https://www.flickr.com/…/184862906…/albums/72157711332486928
M Stúdió
LIFT - boys will be boys
Rendező: Fehér Ferenc


Kollokvium / Colocviu / Colloquium

Október 14., 13:55

[A patkányok]

A dráma nehézsége a témák váltakozása, hiszen egyszerre tematizálódik benne az anyaság, a színház és a társadalmi különbségek. Szövegközpontú előadás, amelyben az elhangzottak és tartalom a lényeg. Ehhez párosul egy látványban igen erős és ötletes színpadkép. Egy freskó ihlette a díszletet, amelyben, mint egy festmény szereplői, léteznek a színészek. Kifelé mondják a szöveget, ez az elidegenítés segít kibújni a realizmusból, ami egyébként az előadás legnagyobb színészi kihívása. Az előadás főszereplője Johné, az otthona úgy jelenik meg, mint egy betlehem házikó, jászollal. Minden darabbeli szereplő a csodára vágyik, de az senkivel sem történik meg. Szent gazemberek mindannyian.
Dobrovszki Dóra


#mimegmondjuk #kollibaci2019 #teatrolokvium
#kollokvium #kollokvium2019

További fotók by Jakab Lóránt : https://www.flickr.com/…/72157711308296321/with/48887693761/

Tompa Miklós Társulat - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
G. Hauptmann: Patkányok
Rendező: Zsótér Sándor


https://www.facebook.com/KollokviumColocviuColloquium/ 

[Három nővér]

Az előadás legnagyobb érdeme, hogy képes olyan revelatív élményt okozni, amely során a néző Csehov történetének tükrén keresztül szembesül saját valóságával. Egyúttal metsző pontossággal ráébred a mű tragikusságának “mibenlétére”: a vágyaink és belső gátaink közt húzódó összeférhetetlenségre. Ehhez a felismeréshez három órán keresztül tartó út vezet, amelynek izgalmát már csak a különleges helyszínválasztás is megalapozza: a felvonások ugyanis a színház épületén belül a legkülönbözőbb helyszíneken zajlanak. Az előadás ezzel reflektál saját környezetére, személyessé válik, okosan bánik az ebből az iróniából adódó humorával. Emelett a különböző terek végig mozgásban tartják a nézők energiáit, miközben folyamatosan fokozzák a szereplők egymáshoz való viszonyai közt kiéleződő feszültséget.
Juraszek Zsuzsi


#mimegmondjuk #kollibaci2019 #teatrolokvium
#kollokvium #kollokvium2019

Figura Stúdió Színház
Csehov: Három nővér
Rendező: Albu István


https://www.facebook.com/KollokviumColocviuColloquium/

Bemutatkozó

#kollokvium2019 Mi ott leszünk október 11-től Gyergyószentmiklóson! A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem teatrológia és drámaírás mesteri szakos hallgatókból verbuválódott fesztiválcsapat már bejelentkezett online. Mi követünk el mindent, ami: #kollokvium, #kollokvium2019, #teatrolokvium#kollibaci2019#visszapillantó#visszaszámláló#trollokvium.
2007 óta fertőz a Kolli-bacilus, s bár a név nem tőlünk származik, hordozókká váltunk: Dobrovszki Dóra és Juraszek Zsuzsi már a tavalyelőtti blog felületén is terjesztette a kórt. Az újonnan regisztrált fertőzők: Adorjáni Noémi, Cseke Tamás, György Alida, Kovács Emese, Máthé Barbara, Ősz Mesi, Stekbauer-Hanzi Réka, Szász Gyöngyi és Takács Réka, továbbá az ős-hordozó: tanárunk, Boros Kinga. Megtalálhattok minket naponta többször Facebookon, @kollokvium2019 Instán, 24/7 a Livingben


https://www.facebook.com/KollokviumColocviuColloquium/ 


[Kovács János meghal]

Semmi sem végtelen, ahogy az emberi élet sem. Egyszer mindenki befejezi földi pályafutását. Ebben az előadásban Kovács János hagy el bennünket, velünk együtt a családját és minden gondot. Fia, Kovács András elmeséli történetét, amelyben ő az áldozat. Az a személy, aki a körülötte levő emberekbe kapaszkodik azért, hogy segítsenek neki, viszont mindenki a maga érdekét nézi és ezért a segítségért pénzt kérnek tőle. Ez a fiú fizet, reménykedik, fél, csalódik de végül elfogadja a sorsát. Vajon ő is az apja rendeltetésére jut? A díszlet tükrözi az előadás gyászos hangulatát, de ezzel szemben a zene valamelyest, mint egy színes festéket tartalmazó pipetta, néhol színt csöppent a feketeségbe. Nevetsz, könnyezel, bosszankodsz, mert eszedbe jutnak az életből azok a pillanatok, amikor veled is ugyanezt tették. El kell fogadnunk a sorsunkat és be kell látnunk, hogy ha egyszer valakit elveszítünk, akkor az már sose jön vissza.
Szasz Gyongyi


https://www.facebook.com/KollokviumColocviuColloquium/
#mimegmondjuk #kollibaci2019 #teatrolokvium
#kollokivum #kollokvium2019

Tomcsa Sándor Színház
Hatházi András: Kovács János meghal
Rendező: Zalán Zakariás