Október 20-án zárult a kétévente megrendezésre kerülő Nemzetiségi Színházi Kollokvium, a legnagyobb múltra visszatekintő erdélyi színházi fesztivál 13. kiadása a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a Figura Társaság szervezésében. A romániai magyar, német, jiddis és roma kisebbségi színházak előadásai mellett a fesztivál idén újra vendégül látta az Újvidéki Színházat is.

A 14 különböző városból érkező 20 színházi előadás mellett koncertekkel, kiállításokkal, felolvasó színházi előadásokkal, filmvetítéssel, könyvbemutatóval, kollázs-műhelymunkával és közönségtalálkozókkal várták a szervezők az érdeklődőket.

Elnevezéséhez híven az idei Kollokvium több mint 2500 résztvevő, érdeklődő találkozását, kapcsolatba kerülését tette lehetővé.   

Az idén október 11-20. között zajló fesztivál a Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Romániai Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap főtámogatásával jött létre. A rendezvény partnerei a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár voltak.

A fesztivál első eseményeként október 11-én a Kovács János meghal című előadást tekinthette meg a fesztiválközönség, amelyet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a fesztivál részeként saját székhelyén mutatott be. Ezzel egy időben Simándy József világhírű tenor emlékének szentelt színháztörténeti kiállítás nyílt meg a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban.

A hivatalos megnyitóra ezt követően került sor a Figura Stúdió Színház előterében, majd a házigazda színház produkciójával, az Albu István rendezte Három nővérrel vette kezdetét a fesztivál Gyergyószentmiklóson.

A második nap két színházi grafikus kiállításának megnyitójával folytatódott: Hodgyai István színházi plakátjait, Benedek Levente szabadúszó képzőművész pedig emlék-kollázsaiból nyitott tárlatot. Utóbbi négy napon keresztül fogadta az érdeklődőket a műhellyé alakult Karancsi Sándor terembe saját kollázsuk elkészítésére.

Reisz Gábor legújabb játékfilmjének, a Rossz versek vetítése után, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadását, A patkányokat tekinthették meg az érdeklődők Zsótér Sándor rendezésében.

Október 13-án a Kolozsvári Állami Magyar Színház, teljes mértékben kamaszokból álló Concord Floral című projektje mesélt felnőtt problémákról, kamaszokról kamaszokkal, nem csak kamaszoknak. Mozgásszínházi előadás is helyett kapott az idei fesztivál programjában: a Lift - boys will be boys című produkció a sepsiszentgyörgyi M Studio színészeinek bravúros kísérlete arra, hogy mi minden történhet három emberrel egy lift méretű kis térben.

Nem maradt el a kortárs drámákat felvonultató felolvasószínházi sorozat sem a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magiszteri színész szakos hallgatóinak közreműködésével. A hallgatók-nézők Visky András: Pornó, Székely Csaba: 10 valamint Matei Vișniec: Madox: három éjszaka című szövegeit Dézsi Szilárd rendezésében ismerhették meg a Városi Könyvtárban tartott felolvasásokon.

Október 14-én a Bukarestben működő Állami Zsidó Színház Jiddis? című dokumentarista módszerekkel készült, önreflexív előadását követően a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntekje a kivándorlás problematikáját boncolgatta Sebestyén Aba rendezésében.

Október 15-én a szülők válásába csöppent kamaszfiú szürreális és közben nagyon is valós életvilága elevenedett meg a Bocsárdi László rendezte kortárs lengyel drámában. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Sam avagy felkészülés a családi életre című előadása a fesztivál legsikeresebb előadásának bizonyult.

Hol kezdődik és hol ér véget a felelőssége annak, aki tönkreteszi valaki más/mások életét – legyen szó Ibsen Hedda Gableréről, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában, vagy egy egykori Securitatés tisztről Székely Csaba Semmit se bánok című szövegében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának produkciójában. A nap végén a merészebb nézők rendhagyó, vacsoraszínházi eseményen vehettek részt a K&K Bistroban.

Szintén aktuális témát, a nemi- és gender-identitás országos és szűkebb térségben való megítélését járta körül október 17-én a marosvásárhelyi 3G Színház Öröm és boldogság és a bukaresti Giuvlipen roma színházi társulat Sexodrom című előadása.

Minden vonatkozásában irodalmi műalkotást ismerhettek meg az érdeklődők a Kollokviumon visszatérő vendégnek számító Kele Fodor Ákos: A szív vége című legújabb, az erdélyi cigány mitológia ihlette felnőtteknek szóló mesekönyvében. A fesztiválon szintén visszatérő Cári Tibor színházi zeneszerző Sculpting Sounds ezúttal klasszikus és elektronikus zenét elegyítő színházi zenéjéből tartott koncertet október 18-án. A koncerttel egyidőben az Aradi Kamaraszínház Tündéri minimalista szürreális musicaljével a fesztivál részeként a Csíki Játékszín nagytermében vendégszerepelt. Este tanúi lehettünk annak, hogy hogyan épül fel személyes emlékekből színházi előadás a temesvári német színház színésznőinek szemével a Romániai napló. Temesvár című produkcióban.

A Kollokvium második hétvégéjére Bertolucci Álmodózok című emblematikus filmjéből készült amolyan szerbesen forradalmi töltetű színpadi adaptációt hozott az Újvidéki Színház: a lázadozó három fiatal történetét Lénárd Róbert álmodta színpadra.

Esteve Soler kortárs spanyol drámaíró A demokrácia ellenben az abszurd kristálytiszta logikájával felépülő, egyenlő mértékben képtelen és humoros jelenetei borzasztották el, és nevettették meg a közönséget.

A fesztivál zárónapján a szintén kortárs katalán drámaíró tűpontosan megírt, az állásinterjúk mögötti mechanizmust túlrajzoló darabját, A Grönholm-módszert a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum produkciójaként Barabás Árpád állította színpadra. Végül pedig a Csíki Játékszín előadása és az azt követő beszélgetés párkapcsolati formák előnyeit és nehézségeit boncolgatta.

Minden nap, az utolsó előadást követően a közönség találkozhatott az aznapi előadások alkotóival a YourLivingRoomban, ahol vezetett beszélgetés keretén belül tehették fel az előadások kapcsán felmerülő kérdéseiket, illetve elmondhatták véleményüket.

A fesztivál közel minden estéjén koncertekre került sor: a YourLivinigGardenben elhelyezett Kollokvium-színpadon felléptek a Transylvanian Bú Boys Jack Cole dalaival, a Loose Neckties Society (Kolozsvár), Pásztor Márk (Székelyudvarhely), a Salamon’s Jam Orchestra (Gyergyószentmiklós), a sZempöl Offchestra (Sepsiszentgyörgy) és a 4S Street (Gyergyószentmiklós) zenekarok.

 

A Kollokvium lezárultával egy ideig kiürül a színház és a város – emelte ki Albu István színház- és fesztiváligazgató a vasárnap esti záróünnepségen. Kihangsúlyozta: a Kollokvium csodának számít egy iyen kisvárosban, és különösen fontos, valamint örvendetes, hogy idén számos helyi érdekeltségű vállalkozás is nevét és támogatását adta a Kollokviumhoz.

 

A rendezvény főtámogatója: Import Direct Kft.

Kiemelt támogatók: Berri Kézműves Csokoládé, Toyota Eurocar Trading.

További támogatók: Amigo&Intercost, Astoria Hotel, Auto Com Total, Benedek Húsüzem, Beti Florex, Borosnyay Klinika, Deko-Mark, F&F International, Filó Hotel, Fitpoint, Geo-Tech, GKL Consulting Group, K&K Bistro, Karpaten Milk, Kráma Pub&Pizza, Lázár Panzió, Marcipán Cukrászda, Pieta Kft., Pilcoop Pékség, Pizza Joe, Rézlámpás Kávézó, Rubin Hotel, Székely Falat, Szilágyi Szálloda és Étterem, Teke Panzió és Vendéglő, Vector Mouse.

2019. October 21.