Nemzetiségi Színházi Kollokvium – mely kétévente kerül megszervezésre a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban – Erdély több évtizedes múlttal rendelkező multikulturális színházi fesztiválja. Alapkoncepciója, hogy találkozási lehetőséget biztosít a kisebbségi nemzetiségek színházainak. 


Az első kiadásra 1978-ban Sepsiszentgyörgyön került sor. Ezt követően még két alkalommal, 1980-ban és 1992-ben került megszervezésre ugyanitt. A harmadik alkalom után úgy festett, ez volt az utolsó és majd tíz évnek kellett eltelnie a következő kiadásig. 2001-ben ugyanis Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala indítványozta a folytatást. 


Ekkor az országban összesen tíz kisebbségi nemzetiségi színház volt: hét magyar, két német és egy zsidó. Szabó Tibor András igazgatása alatt a Figura Stúdió Színház, mint intézmény, ekkor alig több mint tíz éves és a kisebbségi nemzetiségű színházak közül a legkisebbnek minősül. Ennek ellenére az itt dolgozó kis közösség úgy dönt – mivel egyetlen színház sem vállalja a szervezést –, hogy Gyergyószentmiklóson teremt hagyományt a Kollokviumnak.


Bár kevés idő áll rendelkezésre, az erős elhatározás eredményeként 2001-ben a Figuránál napvilágot lát a fesztivál negyedik kiadása.


Az utóbbi kiadások legfőbb újdonsága, hogy a hivatásos színházak mellett független színházi társulatok is meghívást kapnak, ugyanakkor határon túli kisebbségi nemzetiségek színházai (pl. Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, Cinka Panna Cigány Színház, a szarvasi Cervinus Teatrum, Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház) is jelen voltak a Kollokviumon.


Ilyen értelemben az általában 23 színházi előadást, könyvbemutatókat, koncerteket, könyvvásárt és workshopokat tartalmazó rendezvény többek között azt is megpróbálja körüljárni, hogy mit jelent ma kisebbségi közösségbe születni, mitől lehet sajátos számunkra a közép-európai létezés.